Snart klart med dragning av nyaste tunnelbanelinjen

Ska den gå via Liljeholmen eller Södermalm? Snart är utredningen om den nya linjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö färdig.

Nyhet  Älvsjö, Nya tunnelbanan  2021-11-08

Vilken dragning ger störst nytta för resenärerna och bidrar mest till stadsutvecklingen? Utredningen om var det blir bäst att bygga den nya tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö närmar sig sitt slut. I december lämnas den över till Region Stockholms politiker för beslut. 

Bättre nytta i framtiden
Linjen kommer att dras antigen via Liljeholmen eller via Södersjukhuset.  

– Vi har fått synpunkter om både fördelar och nackdelar med båda alternativen. Det finns många privatpersoner som vill att tunnelbanan ska dras via Södersjukhuset medan exempelvis Stockholms stad anser att alternativet via Liljeholmen ger bättre nytta. Detta beror på att det ska byggas många bostäder och arbetsplatser i det området, säger Jörgen Altin, huvudprojektledare för tunnelbanan till Älvsjö.  

Lera under Årstafältet
I det här skedet är det också viktigt att titta på de tekniska förutsättningarna, både för att veta var man kan bygga och för att kunna uppskatta kostnaden.  

– På Årstafältet har vi områden med djupa lager lera och det är djupa passager under vattnet i Riddarfjärden och Liljeholmsfjärden. Under jord finns det många anläggningar som den nya tunnelbanan måste ta hänsyn till. På vissa platser blir det en utmaning att även få plats med 
tunnelbana, säger Jörgen Altin.  

Under 2020 och 2021 har provborrning skett på strategiska platser för att undersöka bergets kvalitet. Undersökningarna kommer att bli mer detaljerade när den exakta placeringen av tunnlarna är beslutad.

Pressfrågor

Skriv till: Emma Sahlman
Telefon: 072-582 44 30

Har du frågor?

Skriv till: SL Kundtjänst
Telefon: 08-600 10 00